Vinkkejä rakennusurakoitsijan valintaan

Moni tietää kokemuksesta kuinka paljon kodin rakennusurakan suunnitteluun voi upota aikaa ja energiaa. Suunnittelu ei kuitenkaan ole ainut tärkeä osa rakentamista, vaan urakan toteuttajaksi on myös valittava rakennusurakoitsija. Kyse on omasta kodistasi, joten haluat varmasti luotettavan ja ammattitaitoisen yrityksen vastaamaan remontista. Vaihtoehtoja on lukuisia, ja valinta voi tuntua vaikealta. Yksi rakennuspalveluja tarjoava yritys on Viikin Rakennus Oy. Tässä lisäksi muutamia vinkkejä etsinnän tueksi ja helpottamaan urakoitsijan valintaa.

 • Tarkasta että rakennusurakoitsijalla on oikeus harjoittaa rakennusalan yritystoimintaa.
 • Selvitä yrityksestä annetut suositukset, arviot, palautteet ja valitukset. Kuulemalla aikaisempia asiakkaita voit saada hyödyllistä tietoa. Lue keskustelupalstoja tai blogeja sekä etsi tai kysy edellisten asiakkaiden yhteystietoja tätä varten.
 • Kysy suosituksia tuttaviltasi, sillä naapurillasi, työkaverillasi tai hammaslääkärilläsi voi olla sinulle arvokkaita vinkkejä. Muista kuitenkin, että naapurisi terassin rakentanut yritys ei välttämättä ole paras tekemään keittiöremonttiasi.
 • Tee alustava suunitelma rakennusurakasta kustannusarvioiden kysymistä varten. Esittämällä rakennusurakoitsijaehdokkaille samanlaiset suunnitelmat saat myös vertailukelpoiset tarjoukset, vaikka suunnitelma ei olisikaan lopullinen.
 • Haastattele eri urakoitsijoita. Kysy paljon kysymyksiä ja odota selviä vastauksia. Tulet olemaan paljon yhteydessä valitsemaasi urakoitsijaan, joten yhteistyön tulee olla sujuvaa. Jos et koe saavasi riittäviä vastauksia tai et koe tulevasi toimeen urakoitsijan kanssa haastatteluvaiheessa, hän ei todennäköisesti ole paras vaihtoehto rakennusurakkasi toteuttajaksi.
 • Selvitä käyttääkö urakoitsija osaan työstä aliurakoitsijoita.
 • Huolehdi että rakennusurakoitsijan valittuasi kaikki urakan sopimusehdot on kirjattuna paperille: kaikki minkä tekemisestä on sovittu, hinnat, takarajat kestolle, käytetyt materiaalit sekä takuut. Näin saat minimoitua epäselvyyksien mahdollisuuden.
 • Älä suostu suureen (esim 50%) etukäteismaksuun. Maksusuunnitelma pitäisi myös olla kirjattuna sopimuspapereihin.
 • Varaudu yllättäviin lisäkuluihin. Harva selviää rakennusurakasta ilman lisäkuluja aiheuttavia muutoksia. On parempi sopia urakoitsijan kanssa hinnaksi hieman omaa budjettia alempi summa, jolloin lisäkulujen tullessa pysyt silti alkuperäisessä budjetissasi.
 • Ota selvää vakuutuksista, mitä omat vakuutuksesi kattavat ja minkälaisen suojan urakoitsijan ottamat vakuutukset tarjoavat.
 • Sovi etukäteen perussäännöt työn tekemiselle. Jos kotonasi tehdään sisäremonttia, sovi, mihin kellonaikaan rakennustyöntekijät ovat paikalla, mitä tiloja he saavat käyttää ja onko heillä vastuuta siisteydestä.
 • Huolehdi että saat kuitit tehdystä työstä ja materiaaleista.
 • Maksa työstä vasta kun se on saatettu täysin loppuun saakka.
jaa