Laiturit ja niiden nosto, puutyöt sekä muut mökin työt

Kesämökillä on monta mökin huoltotyötä, jotka tehdään syksyn lähestyessä ja mökkikauden loppuessa, sekä keväällä kauden alkaessa. Mökkien sijainnit ja ja mökkivarustelu vaikuttaa paljon siihen kuinka paljon hommaa on. Kevään ja syksyn työt poikkeavat hieman toisistaan, niin senkin takia tässä kirjoituksessa muistutetaan molempien ajankohtien töistä.

 

Syksyn tärkeimmät huoltotyöt

Syksyllä kannattaa hoitaa niin monta asiaa kuin ehtii, kevättäkin ajatellen, niin pääsee sitten nopeammin nauttimaan mökistä. Myös puiden käsittely polttopuiksi kannattaa ehdottomasti tehdä jo syksyllä, että ne saa kuivumaan puuliiteriin seuraavaa kesää varten. Jos mökin pihalla on lehtipuita, kannattaa pihan haravointi tehdä myös syksyllä. Tähän ei oikeastaan muuta syytä ole kuin, että märät lehdet ei ole mukava näky lumien sulaessa ja syksyn kuivat lehdet on ehkä hieman helpompaa haravoida pois.

Yksi tärkeimmistä tehtävistä asioista on vesiputkien tyhjennys, koska jäätynyt vesi voi tehdä pahoja vaurioita. Ylipäätään kaikki missä vettä yleensä säilytetään kannattaa tyhjentää. Uunien ja saunan tuhkapesät tyhjennetään.

Sitten takaisin ulkotiloihin. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, nosta kaikki kalusteet mielellään sisälle varastotilaan tai vastaavaan säilöön jos mahdollista. Näin estät mahdolliset sään aiheuttamat vahingot parhaiten ja kalusteet kestävät pidempään käytössä. Myös laituri nostetaan rannalle suojaan jäältä. Toki kiinteiden laitureiden kohdalla tätä ei voi tehdä, mutta suurin osa laitureista ovat sen mallisia, että ne voi nostaa. Laitureita rakentaa esimerkiksi: Saaristorakennus Ketonen Oy.

 

Keväällä huolletaan mökki käyttökuntoon

Kevään töihin pitkälti kuuluu mökin asuttavaksi ja viihtyisäksi teko. Terassi pestään ja kalusteet laitetaan paikoilleen. Siistiminen jatkuu ikkunoiden pesulla ja sisätilojen siivouksella. Saunan pesukin voi olla paikallaan jos sitä ei ole syksyllä tehnyt. Toisaalta muutenkin mukava aloittaa kesäkausi saunomalla puhtaassa saunassa. Pihallakin saattaa rittää hommaa irtorisujen ja loppujen lehtien haravoinnissa. Ja jos on innokas viherpeukalo, uusien kukkien istutus tai kasvimaan valmistelu on myös edessä. Joskus syysmyrskyt ovat saattaneet kaataa puitakin, joten pääsee jälleen puuhommiin. Sitten tietysti laituri nostetaan takaisin vesille. Muuten kevään huoltotyöt ovat aika tapauskohtaisia riippuen mökin eri osien kunnosta voi laituria, terassia tai muita mökin rakenteita joutua korjailemaan. 

jaa