Ojakauhat - mihin niitä käytetään?

Jokainen, joka aikoo rakentaa talon tai pistää puutarhansa uusiksi, tarvitsee hyvin todennäköisesti työhön kaivinkoneen sekä erilaisiin tarpeisiin suunniteltuja kauhoja. Kaivinkone on niin ikään välttämätön myös monissa muissa maa- ja vesirakentamisen kohteissa. Monipuolinen ja tehtävän mukaan muokattava kone on järkevä valinta, sillä sen kauhan saa helposti vaihdettua sopivaan. Tässä artikkelissa kerron hieman tarkemmin erilaisista kauhoista ja kaivinkoneista.

 

Mihin kaivinkoneita käytetään?

 

Kaivinkoneita ja niiden lisäosia käytetään maan muokkaamisen, kuljettamiseen ja kaatamiseen, lähinnä rakennustyömailla tai avolouhoksissa. Peruserot tehdään kahden tyypin välillä: korkeat kauhat ja kaivurikuormaajat. Korkeita kauhoja käytetään ensisijaisesti avolouhoksessa, mutta myös muilla rakennuspaikoilla, kuten maa- ja vesirakentamisessa, kaivosten ja perustusten kaivamisessa.

 

Ojakauhat käyvät moniin tehtäviin

 

Tällainen kauha löytyy kaikilta rakennustyömailta, koska se on monipuolinen ja sopii yleensä enintään 40 tonnin painoisiin kaivinkoneisiin. Ojakauha sopii nimensä mukaisesti erityisesti ojien kaivamiseen. Nämä kauhat ovat malliltaan yleensä kapean puoleisia ja niiden avulla saadaan kaivettua tarkkarajaisia ojia. Salaojien kaivamiseen tarkoitetut versiot ovat vielä kapeampia, jolloin salaojien täyttöön ei tarvita ylimääräistä materiaalia. Ojakauha on auki edestä ja sen etureunassa on niin kutsutut hampaat. Useimmissa tapauksissa nämä hampaat on valmistettu karkaistusta teräksestä, mikä tekee niistä erittäin kestäviä. Tällainen kaivurikauha on erityisen suosittu kaivutyössä kanavanrakennuksessa ja maanrakennustöissä. Tällaista kauhaa voidaan käyttää myös maisemointiin. Tarvittaessa kauha voidaan asentaa myös minikaivinkoneisiin tai hydrauliseen kaivinkoneeseen.  Lisää tietoa erilaisisita kauhoista löydät muun muassa Terästyö T. Salminen Oy:n sivuilta.

 

Korkeakauhainen kaivinkone

 

Kaivinkoneita, joissa on korkeat kauhat, on ollut käytössä 1800-luvulta lähtien. Niitä käytetään pääasiassa louhoksissa ja avolouhoksessa. Alussa köysikaivinkoneet varustettiin korkealla kauhalla. Hydrauliset kaivinkoneet ovat kasvattaneet suosiotaan keksimisestään 1950-luvulta lähtien. Ne pystyvät siirtämään suurempia lasteja kuin muut vaihtoehdot. Kaivosteollisuudessa korkeakauhaisia kaivinkoneita käytetään nostamaan maa-ainesta kuorma-autojen lavoille, sillä niillä on parempi jalusta kuin matalalla kauhalla varustetuissa kaivinkoneissa. Näin ollen korkeiden kauhojen pääasiallinen käyttötarkoitus on erilaisten materiaalien nostaminen pois kuljetettavaksi, kun taas ojakauhat sopivat kuoppien ja ojien kaivamiseen.

 

Ammattilainen kaivuutehtäviin

 

Kaivinkoneet eivät ole aivan jokaisen tee-se-itse rakentajan omistamaa kalustoa, sillä ne ovat arvokkaita ja vievät paljon tilaa. Onneksi tällaisten suurempien työvälineiden vuokraaminen on hyvä vaihtoehto. Samalla voi myös palkata koneen käyttöön erikoistuneen ammattilaisen ja varmistua siitä, että rakennusprojekti sujuu turvallisesti ja ajallaan.

jaa