Kumioinnit suojaavat koneiden osia korroosiolta

Kumi on monipuolinen materiaali, josta kirjoitan tänään hieman tarkemmin. Tätä materiaalia käytetään monella teollisuuden alalla ja moneen eri tarkoitukseen. Hyvin todennäköisesti sinullakin on kotonasi jotakin kumista valmistettua. Erilaiset kumioinnit ovat yleisiä teollisuudessa, mutta useimmille materiaali on tutumpi muun muassa auton ja pyörän renkaissa. Lue artikkelini ja saat tietää lisää kumin käyttötarkoituksista!

Synteettinen ja luonnonkumi

Kumi on joko synteettisesti tai luontaista maitiaisnestettä vulkanoimalla tehty materiaali. Se on tunnettu kimmoisasta ominaisuudestaan. Kumilla on myös hyvä tarttumapinta. Se on joustava ja palautuva materiaali. Sitä käytetään usein esimerkiksi vaimentamaan koneiden ääniä tai suojaamaan niiden osia. Kumiointeja hoitaa esimerkiksi Suomen tekninen muuraus Oy.

Kumi on oikeastaan yläryhmä monelle materiaalille. Luonnonkumi on tehty kumipuusta ja sitä kutsutaan usein nimellä lateksi. Synteettinen kumimainen materiaali taas voi olla hyvin muovin kaltaista. Kumia on uskomatonta kyllä, ensimmäiseksi käytetty pyyhekumin ominaisuudessa, jonka jälkeen sen käyttö on laajentunut moniin eri tarkoituksiin. Luonnonkumin esiaste, raakakumi, muistuttaa koostumukseltaan juustoa. Vulkanoimalla tästä materiaalista saadaan joustavaa, eikä se vulkanoinnin jälkeen ole enää niin herkkä lämpötilan vaihtelulle. Synteettinen versio keksittiin 1900-luvun alussa. Niiden raaka-aineena käytetään usein uusiutumatonta raakaöljyä tai silikonia.

Auton renkaita ja laivan osien suojaamista

Joissakin maailman kolkissa kumia on käytetty esimerkiksi pallojen materiaalina jo vuosisatoja. Pyyhekumin keksi eräs englantilainen herra 1700-luvunloppupuolella. Myöhemmin kumin vulkanointi mullisti sen käyttömahdollisuudet. Sen jälkeen siitä on tehty muun muassa renkaita, tiivisteitä ja muita koneen osia. Luonnonkumin raaka-aineet tulivat alun perin Brasiliasta, mutta nykyään niiden suurimpia tuottajia ovat muutamat Kaakkois-Aasian maat.

Kumilla on maailman mittakaavassa suuret markkinat ja materiaalina se vertautuu muihin suosikkeihin kuten muoveihin ja metalleihin. Suurin osa siitä käytetään autojen renkaisiin. Se sopii niihin sekä joustavuutensa, että kitkaa aiheuttavan ominaisuutensa vuoksi. Kumia käytetään paljon myös erilaisten, usein metallista valmistettujen osien suojana. Kumi kestää vettä ja ehkäisee metallista koneen osaa altistumasta korroosiolle. Erilaiset kumilajit myös suojaavat osia erilaisilta kemikaaleilta. Kumioinnit ovat yleisiä esimerkiksi laivojen osissa, säiliöissä ja putkissa, joissa esine on jatkuvassa kosketuksessa nesteen kanssa. 

Kumin kierrättäminen on nykyään suuri puheenaihe, sillä sitä ei pysty sulattamaan ja käyttämään uudelleen samaan tarkoitukseen. 

jaa