Hissin peruskorjaus parantaa hissin käyttömukavuutta

Hissi lisää taloyhtiössä sujuvuutta ja helppoutta liikkumiseen. Hissistä on paljon erilaista hyötyä kerrostalossa; ikäihmisille, liikuntarajoitteisille ja lapsiperheille se tuo helpotusta arkeen ja muutossa siitä on myös iso apu. Suurin osa 1960 – 1970-luvuilla ja sitä ennen rakennetuista hisseistä on teknisen käyttöikänsä päässä. Hissin peruskorjaus tai hissin modernisointi saattaakin siis olla ajankohtainen monessa taloyhtiössä. Eri-ikäisissä taloissa hissin elinkaari on eripituinen. Esimerkiksi joissain vanhoissa taloissa voi olla jopa 80 vuotta vanhoja ja hyvin toimivia hissejä, mutta useissa taloissa hissi kaipaa uusimista n. 30 - 50 vuoden jälkeen.

Milloin hissi vaatii perusteellisempaa korjausta

Hissiä täytyy huoltaa säännöllisesti ja korjata aina tarpeen vaatiessa. Hissin kunto ja huollon tarve täytyy säännöllisesti tarkistaa. Korjaustarpeen huomaa yleensä siitä, kun hissi ei enää toimi, niin kuin sen pitäisi ja siinä alkaa ilmetä erilaisia vikoja; se ei esimerkiksi pysähdy enää kerroksen kohdalle, tai ei toimi ollenkaan. On normaalia, että hissiin tulee korjausta vaativa vika pari kertaa vuodessa, mutta jos vikaa ilmenee useammin, kannattaa syy selvittää asiantuntijan avulla. Lisääntynyt korjaustarve saattaa olla merkki modernisoinnin tarpeesta. Silloin saattaa peruskorjaus ja ehkä myös modernisointi olla tarpeen. Hissiremontin voi toteuttaa monella eri tavalla ja hissin voi myös jälkiasentaa vanhaan taloon. Hissin modernisointi tarkoittaa, että hissi peruskorjataan tai uusitaan osittain. Modernisoinnilla voidaan parantaa hissin turvallisuutta, luotettavuutta ja käyttömukavuutta. Modernisointi pienentää myös sen huolto- ja kunnossapito kustannuksia.

Vanhan hissin peruskorjaus kannattaa monesta eri syystä

Vaihtoehtoja hissinkorjaukseen kannattaa miettiä huolella. Hissin voi esimerkiksi joko peruskorjata tai uusia kokonaan. Uusiminen voi joskus tulla jopa halvemmaksi kuin peruskorjaus. Vanhat hissit kuluttavat myös huomattavasti enemmän energiaa kuin uudet, eivätkä aina täytä nykyaikaisia esteettömän rakentamisen standardeja. Vanhempien hissien turvallisuudessa saattaa myös olla puutteita, kuten esimerkiksi oveton hissikori tai puuttuva hälytysyhteys. Hissiremontti kestää yleensä noin kuukauden yhdessä rapussa. Päätös hissin peruskorjauksesta ja uusimisesta tehdään talonyhtiön hallituksessa ja yhtiökokous hyväksyy hankkeen ja päättää rahoituksesta. Hissin peruskorjauksen tai uusimisen kustannukset jaetaan osakkaiden kesken, kuten kaikissa muissakin taloyhtiön korjausprojekteissa. Hissintoimittajilta kannattaa pyytää tarjouksia erilaisista peruskorjausvaihtoehdoista.

Lisätietoa hissin peruskorjauksesta voit lukea esimerkiksi Schindler Oy sivuilta.

jaa