Ilmanvaihtokanava - osa ilmanvaihtojärjestelmää

Ilmanvaihtojärjestelmien olennaisena osana ilmanvaihtokanava ohjaa ilmanvaihtojärjestelmän ilmaa rakennuksien eri alueille. Nämä ilmanvaihtokanavat ovat yleensä valmistettu pyöreistä tai suorakulmaisista komponenteista. Vaikka suorakaiteen muotoiset kanavat säästävät enemmän tilaa, kokoon vaikuttaa aina suunnittelussa hydraulihalkaisijan koko, mikä vaikuttaa ilmavirtaukseen putkissa ja kanavissa.

Matalapainejärjestelmissä ja keskipainejärjestelmissä tuuletusputket on valmistettu ohuesta ja galvanoidusta teräslevystä. Vaihtoehtoisesti ilmanvaihtokanavan tuuletusputki voi olla valmistettu alumiinista, ruostumattomasta teräksestä tai muovista. Erittäin suuret ilmastointijärjestelmät ja ilmanvaihtokanavat, joita käytetään esimerkiksi lentokentillä, valetaan betonista. Ne voivat olla useita kilometrejä pitkiä ja ne asetetaan yleensä maan alle. Ilmakanavan tärkeimmät ominaisuudet ovat tiiviys ja vakaus. Materiaaliensa lisäksi tuuletusputket erotellaan niiden käyttötarkoituksesta. Ilmanvaihtojärjestelmien joukossa on matalapaine-, keskipaine- ja korkeapainejärjestelmiä.

Missä ilmanvaihtojärjestelmiä ja ilmanvaihtokanavia käytetään?

Ilmanvaihtojärjestelmää ja ilmanvaihtokanavia käytetään nykyään melkein jokaisessa rakennuksessa, koska on varmistettava hengitettävän ilman asianmukainen laatu sekä tilojen lämpötila. Ilmanvaihdolla on myös merkitystä rakennuksen laadun säilyttämiseksi, muun muassa homekasvun ja kosteuden leviämisen estämiseksi.

Lisäksi ilmanvaihtokanavia käytetään myös lämpötilahäviöiden (eli lämmön ja kylmän) ja kondensaation muodostumisen estämiseen sisä- ja ulkopuolella. Mineraalivillaa, kivivillaa tai vaahtolevyä käytetään yleensä ilmanvaihtokanavien eristämiseen. Nykyään on olemassa myös ilmanvaihtokanavajärjestelmiä, joissa  eristys on jo valmiiksi asennettu.

Ilmanvaihto on erittäin tärkeää erityisesti tuotantolaitoksissa ja suurissa teollisuushalleissa. Tähän sisältyy usein myös erilaisten hiukkasten suodattaminen sisäilmasta. Mitä suurempi rakennus, sitä suuremmalla syyllä koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä tulisi asentaa laadukkaan sisäilman takaamiseksi.

Suurissa kaupungeissa ulkoilman laatuun vaikuttaa muun muassa pakokaasut, hieno pöly, bentseenit ja typpidioksidit. Jos ikkuna avataan, tämä ilmansaaste voi päästä sisätiloihin suodattamattomana ja aiheuttaa pitkällä aikavälillä huomattavaa haittaa terveydelle. Tämän estämiseksi rakennuksissa käytetään suodatinjärjestelmiä tai suodattimilla varustettuja ilmanvaihtojärjestelmiä. Tällaista ratkaisua käytetään erityisesti sairaaloissa ja päiväkodeissa.

Kuten edellä jo mainittiin, ilmanvaihtojärjestelmät ovat myös välttämättömiä trooppisilla alueilla, joilla on korkea kosteus. Sama koskee kellareita ja muita huoneita, joissa on korkea kosteuspitoisuus. Kosteus voi aiheuttaa homevaurioita rakennuksissa ja etenkin homeitiöt ovat ihmisen terveydelle vaarallisia. Tämän takia rakennuksien ilmanvaihtoon on kiinnitettävä huomiota.

Milloin huolto on tarpeen?

Ilmanvaihtojärjestelmää on huollettava tasaisin väliajoin sen toiminnan varmistamiseksi. Sen lisäksi, että yleinen järjestelmän ja kanavien kunto tarkistetaan, myös koko järjestelmä puhdistetaan. Seuraavat kohdat käydään läpi huollon aikana: koko järjestelmän toiminnan tarkastus, kondenssiveden poistaminen, lisäksi suodatin vaihdetaan ja kanavajärjestelmä tarkistetaan. Lopuksi voidaan suorittaa myös ilmavirtauksen uudelleen säätö. Ilmanvaihtokanavien huollot ja puhdistukset suorittavat aina koulutuksen näihin työtehtäviin saaneet ammattilaiset.

jaa