Peltikatot ja huopakatot ovat kevyitä ja kestäviä kattomateriaaleja

Rakentaessa uutta taloa tai kattoremontin yhteydessä tulee eteen kattomateriaalin valinta. Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta kaikilta ulkoisilta vaikutteilta, kuten sateelta, tuulelta ja vedeltä. Monilla on mielessään valmiina vaihtoehto, joka itseä miellyttää, mutta kannattaa tarkistaa ammattilaisen kanssa, mikä olisi paras ja sopivin vaihtoehto. Kaikki kattomateriaalit eivät sovi kaikkiin rakennuksiin. Siihen, mikä kattomateriaali kannattaa valita, vaikuttaa muun muassa katon kaltevuus ja rakennustyyppi. Erilaiset kattomateriaalit vaativat myös erilaisen asennuksen ja niillä on erilainen käyttöikä. Laadukkaat kattomateriaalit ovat usein kalliimpia, mutta myös kestävämpiä, eikä parhaan materiaalin tarvitse olla kallein.

Minkälainen on peltikatto kattomateriaalina

Peltikatto on suosittu materiaali Suomessa ja oikein asennettuna ja huollettuna se on pitkäikäinen. Peltikatot ovat myös helppohoitoisia ja ne pysyvät puhtaana erilaisista roskista ja kasvustoista ja talvella lumikaan ei pääse keräytymään siihen helposti. Peltikatot ovat kevyitä ja niitä on saatavana laaja valikoima monissa eri väreissä ja erilaisilla pinnoitteilla ja profiileilla. Päätyypit peltikatoissa ovat profiilipeltikatto, rivipeltikatto ja pystysaumakatto. 

Peltikaton materiaalina voi olla teräs, kupari tai alumiini. Teräskatto on kevyt ja sen voi asentaa yleensä myös vanhaan taloon, se kestää hyvin vaihtelevia sääolosuhteita kesästä talveen. Teräskatto on oikein asennettuna vedenpitävä ja siinä on vain vähän saumoja. Kuparikatto on myös pitkäikäinen materiaali, joka kestää hyvin sekä aikaa että korroosiota. Se on myös lähes kokonaan huoltovapaa, joten sen kustannukset jäävät elinkaaren aikana monia muita kattomateriaaleja pienemmiksi. Alumiinikatto on ruostumaton ja se kestää myös UV-säteilyä. Ammattitaitoisesti tehtynä se voi kestää jopa sata vuotta. Tällaisia kattoja tarjoaa esimerkiksi Lumo Rakennus Oy.

Minkälainen on huopakatto kattomateriaalina

Huopakatot sopivat hyvin loiviin ja tasaisiin kattoprofiileihin ja erityisesti omakotitaloihin tai rivitaloihin. Huopakatto on materiaalina kevyt, hiljainen ja helppohoitoinen. Huopakattoa täytyy huoltaa ja tarkistaa säännöllisesti ja on tärkeää, että puhdistetaan ja korjataan heti tarvittaessa. Huopakattoja on saatavana esimerkiksi bitumikattona, joka sopii hyvin vaihteleviin sääolosuhteisiin. Bitumi joustaa ja se kestää hyvin mekaanista rasitusta ja UV-säteilyä. Palahuopakatto muodostuu laatoista, joita on saatavilla monissa eri muodoissa ja väreissä. Kolmiorimahuopakatto muodostuu huopakaistaleista, jotka liitetään toisiinsa kolmioriman päällä. Rullahuopakatossa huopakaistaleiden saumoista tehdään tiiviitä liimaamalla tai hitsaamalla.

Kattoratkaisuja miettiessä kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan ammattilaiseen, joka löytää varmasti parhaat ratkaisut jokaiseen kohteeseen.

jaa