Kattoremontti rakennuksen käyttöikää pidentämään

Tervetuloa kirjoitukseni pariin. Tällä kertaa käydään läpi kattoremontin teettämistä. Huolimatta siitä, kuinka hyvin rakennus on aikoinaan rakennettu, on hyvä pitää silmällä mahdollisia epäkohtia joita saattaa ilmaantua vuosien varrella. Katosta on hyvä pitää huolta ympäri vuoden, jotta se pysyy hyvässä kunnossa, mutta aina ei sekään riitä. Kunnolla asetettu katto tuo mielenrauhaa moneksi kymmeneksi vuodeksi. Mikäli työ on tehty puutteellisesti, aiheuttaa se ongelmia tulevaisuudessa ja remontin tarve voi tulla eteen jo paljon odotettua aikaisemmin.

Merkkejä kattoremontin tarpeesta

Mikäli asunnossa alkaa ilmetä kosteutta katon alusrakenteissa sekä seinissä, on se merkki kattoremontin tarpeellisuudesta. Usein se viestii reiästä katossa, tai vaihtoehtoisesti vika on sadevesijärjestelmässä. Tällöin sadevesi sekä lumien sulamisen aikaan vesi ei pääse poistumaan katolta, ja siksi onkin hyvä talvella huolehtia ylimääräiset lumet alas. Alusrakenteiden kuntoa on myös seurattava, sillä mikäli se vaikuttaa kostealta, voi olla että ei tuulettuminen tapahdu kuten pitäisi. Silloin seurauksena voi myös olla homevauriot, joka aiheuttaa omia tarvittavia toimenpiteitä, eikä tee projektista yhtään helpompaa. Rakennusvaiheissa kattojen eristykset tulee tehdä asianmukaisesti, sillä niiden puuttellisuus alentaa rakennuksen käyttöikää. Silloin lämpö vuotaa ulos katon kautta. Tämän voi huomata kun sähkölaskut alkavat suurenemaan, ja talviaikaan räystäältä roikkuu jääpuikkoja. Remontin tarve voidaan myös huomata sen huoltovaiheessa esimerkiksi ammattilaisen puolesta.

Kattoremontin kilpailutuksessa on monia huomioonotettavia asioita 

Kun kattoremontin tarve on todettu, on aika lähteä ottamaan yhteyttä ammattilaiseen. Yrityksiä voidaan kilpailuttaa parhaimman tarjouksen saamiseksi. Tarjoukset voivat erota paljonkin, niin hinnan kuin sisällönkin suhteen. Eroja saattaa olla esimerkiksi sadevesikourujen, kattomateriaalin, peltien, käytettävien ruuvien, takuun sekä lisätarvikkeiden suhteen. Siksi onkin hyvä ottaa hieman aikaa ja esimerkiksi listata paperille ylös jokaisen tarjouksen hyvät ja huonot puolet. Ammattitaitoinen kattoremontti on tärkeää sillä se tuo rakennukselle pidemmän käyttöiän, ja mikäli remontti tehdään puutteellisesti, voi se tulla lopulta vieläkin kalliimmaksi. Myös alihankkijoiden käyttö remontissa on hyvä ottaa selville, ja mikäli niitä käytetään, niin missä työvaiheessa. Sopimusasiat ovat myös huomioonotettavien asioiden listalla, ja se käsittää esimerkiksi laskutus- ja maksuaikataulun, ja antaa selvyyden myös sille, kuinka asiat hoidetaan vakuutusten kohdalla. Kattoremontteja tekee moni yritys, yhtenä esimerkkinä Reecon Oy.

jaa