Laiturit valitaan olosuhteiden ja tarpeiden mukaan

Rantatalossa tai kesämökillä ei ole kesällä mukavampaa paikkaa kuin laituri, jossa voi viettää aikaa ja josta voi pulahtaa uimaan kuumana kesäpäivänä. Laituria rakentaessa kannattaa miettiä omien tarpeiden ja toiveiden lisäksi sen säänkestoa. Suomessa vedet jäätyvät yleensä talvella ja se vaikuttaa paljon laiturin kestoon ja siihen, miten ja mihin se kannattaa rakentaa. Laiturien jäänkestoon vaikuttaa myös niiden kiinnitys ja ylläpito. Tässä blogissa pohdimme laiturin valintaa sen käyttötarkoituksen ja rannan ominaisuuksien, sekä sääolosuhteiden mukaan.

Mitä kaikkea laiturin valinnassa kannattaa huomioida?

Laiturin valintaan vaikuttavat monet asiat, esimerkiksi sen käyttötarkoitus ja käyttäjät. Laituri voi palvella montaa tarkoitusta; se voi olla esimerkiksi uimalaituri, venelaituri tai isompi oleskelu laituri. Jos laituria käytetään pelkästään veneilyyn, täytyy sen olla käytännöllinen ihmisten kulkemiseen veneeseen ja siitä pois sekä tavaroiden siirtämiseen. Venelaiturin tärkeitä ominaisuuksia ovat esimerkiksi sen tukevuus ja sen korkeus vedenpinnasta. Laiturin kannen korkeuteen vaikuttaa myös veneen ominaisuudet, etenkin sen koko, että laituri kestää veneen ja aaltojen aiheuttamaa rasitusta. Uimiseen tarkoitetun laiturin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sen helppo ja miellyttävä käytettävyys; laiturilta täytyy päästä turvallisesti veteen ja sen täytyy sopia suunnitellulle käyttäjäryhmälle, esimerkiksi lapsille ja iäkkäämmille ihmisille. Oleskelulaiturit ovat kooltaan huomattavasti suurempia, kun uimalaiturien, koska usein sinne halutaan sijoittaa esimerkiksi ruokapöytä tai vaikkapa riippumatto leppoisaan oleskeluun.

Miten rannan ominaisuudet vaikuttavat laiturin valintaan?

Suojaisaan rantaan voi valita erilaisen laiturin kuin esimerkiksi tuuliseen merenrantaan. Rannan sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi siihen, miten tukeva laituri siihen tulee rakentaa. Kaikki kevyemmät laiturityypit eivät välttämättä kestä jäiden liikkeitä, mutta monet niistä voi nostaa rantaan talveksi. Laiturin valintaan vaikuttavat myös pohjatyyppi ja se, miten jyrkkä ranta on. Vedenkorkeuden vaihtelut ja suojaisuus kannattaa myös ottaa huomioon. Rantaa voi myös muokata esimerkiksi ruoppaamalla, mutta se on yleensä luvanvaraista. Laiturin rakennevaihtoehdoiksi on olemassa lukemattomia eri vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi kelluvat ponttonilaiturit ja kiinteät pylväs- ja arkkulaiturit. Kiinteillä laitureilla on yleensä hyvä jäänkesto. Oikeanlaisen laiturin suunnittelussa ja valinnassa kannattaa kääntyä alan asiantuntijan puoleen, että lopputuloksesta tulee kestävä, toimiva ja myös mahdollisimman ympäristöystävällinen. Esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oy auttaa vastaamaan kysymyksiin sekä etsimään sopivimman laiturin olosuhteisiin nähden.

jaa